Saturday, November 2, 2013

Első napok Denverben

Október 23-án érkeztünk meg Colorado fővárosába, Denverbe. Itt ismét couchsurföltünk és itt megint csak nagyon jófej embereknél laktunk. Mivel kora délután volt még csak, lesétáltunk vagy 2,5 mérföldet és ráleltünk egy Dollar Tree-re, ahol minden 1 dollárba kerül, meg egy Kmartra is, ami egy diszkontáruház. Első éjjel picit fáztunk, ezért vettünk a Kmartban egy hatalmas kétszemélyes takarót, mert valahogy nem találtunk 2 egyszemélyest :D Maga a város egyébként tetszik, ha nyüzsgést akarunk, akkor bemegyünk a belvárosba, ha nyugalmat, akkor a parkokba, ahol sok a mókus :D Épp Halloween előtt érkeztünk, ezért megcsodálhattuk a túlzásba vitt díszítéseket is a házakon. Van itt olyan is, hogy Hungarian freedom park, meg itt működik egy magyar klub is már 50 éve :) Ezekkel a vendéglátóinkkal elmentünk egyik délután egy hamburgerezőbe, Park Burger volt a hely neve. Én nem nagyon vagyok oda az ilyesfajta kajáért, de végülis egész finom volt a Buffalo burgerünk. Mindenféle szósszal leöntött hasábburgonyát is lehet itt rendelni, szóval csupa egészséges ételt :) Ekkor épp happy hour volt ott, mivel a denveri amerikai focicsapatnak, a Broncos-nak volt meccse, így minden coloradoi sör 2 dollárral kevesebbe került, ennek már jobban örültem :D Denverben nagyon büszkék egyébként a Broncos-ra, biztos én is osztoznék a sikerükben, ha érteném a játékszabályokat :D Amúgy ezek a fiatalok, akiknél laktunk, egészséges életmódot folytatnak, egyikük sem volt elhízva, a csaj egyik nap futóversenyen vett részt. Egyik alkalommal kértem tőlük sót, hogy megsózzam a tésztát, erre ad egy üveget, amiben valamilyen fekete szemcsés cucc volt :D ez valamilyen egészségesebb só állítólag, de egyébként só íze volt.
 
Ügyintézés 
Másnap már bementünk a belvárosba is, pár dolgot elintézni és jobban megismerni a helyet, ahova költöztünk. Egyébként a hivatalos ügyek intézése kimondottan könnyedén megy eddig (le kell kopognom). Sikerült számlát nyitni egyszerű magyar személyivel és lakcímkártyával meg szlovák személyivel, meg útlevelekkel. Egyelőre még csak ezek az irataink vannak, de már az SSN kártyák, az ID-k és a zöldkártyák is (remélhetőleg) úton vannak. A SSN (social security number) egy adószám kb., ha legálisan akarsz dolgozni, akkor kell hogy legyen ilyen számod/kártyád. Ezt a számot már az egyik papíron lehetett igényelni, még a kiköltözés előtt, mi ezt meg is tettük. Mikor bementünk a hivatalba, mégsem voltunk benne a rendszerben, ezért egy nagyon kedves hivatalnok eljárt az ügyünkben. Itt a kedves alatt azt értem, hogy nagyon szívélyes és nem egy embergyűlölő, megsavanyodott egyén, aki a munkáját és az életét is utálja. Hasonló hölggyel volt dolgunk a bankban is és a DMV-ben is. Nem küldtek el, hanem még ők kérdezősködtek, meg gratuláltak a zöldkártyához és üdvözöltek Coloradoban. Lehet, hogy ez csak parasztvakítás, de jól esik :D Majd később szeretnénk jogsit is, viszont egész jó itt Denverben a tömegközlekedés, úgyhogy azzal még kicsit várunk, de már elhoztunk Kresz könyveket a felkészülésre.
Az ID-t tehát a DMV-ben (Department of Motor Vehicles) kell igényelni. Ehhez szükségünk volt olyan iratra, amin rajta volt a nevünk és az itteni címünk egyszerre, ilyet kértünk a banktól és kaptunk a social security irodából is. Kellett hozzá az útlevél a vízummal is, ez a vízum helyettesíti egyébként a zöldkárytát, amíg azt meg nem kapjuk. Szóval itt aztán beadták az adatainkat, fizettünk $10.50-et, lefényképeztek és 1 héten belül állítólag megkapjuk.
A bankos dolgokat pedig a Chase banknál intéztük, nem tudom, hogy megy a többinél, de itt elfogadták az európai okmányainkat és címünket. Elég volt nekik egy amerikai cím, ahova elküldhetik a bankkártyákat, ezért megadtuk a vendéglátónkét. Azóta már frissítettük az adatainkat a banknál :) Ja és a social security irodában, mikor a hivatalnok írta be az adatainkat a számítógépbe, visszakérdezett, hogy akkor a Budapest az most egy város? Mondtuk, hogy igen az Magyarország fővárosa és akkor így a férfi elmosolyodott és így szólt: "Nem tudom, hogy ismerik-e azt a sztereotípiát, hogy az amerikaiak hülyék földrajzból, de ez teljesen igaz" :D De hát mi sem ismerjük mind az 50 államnak a fővárosát, legalábbis én nem :)

Lakás
Ahogy írtam, első héten couchsurfernél laktunk, ami ugye ingyenes, viszont kevés a privátszféra. Mi a nappaliban aludtunk egy kényelmes felfújhatós matracon, reggelre már egy kiscicával is társulva :D Ami még itt nem tetszett, az a rendetlenség és a kosz, de hát ugye abban a házban öten laktak összesen, mindenkinek meg volt a saját szobája, így a nappali csak ilyen átjárószoba volt nekik, ahol nem kell takarítani :D De igazán nem panaszkodhatunk, amiben tudtak, segítettek és elláttak jó tanácsokkal. Az a náluk töltött egy hét is a lakáskeresésről szólt, az viszont már nehezebben ment mint gondoltuk.
Mi egyszobás lakást vagy stúdiót szeretnénk bérelni, viszont épp ezt a legnehezebb elcsípni. Meglátogattunk sok lakóparkot, de mindenhol csak jobb esetben november közepétől volt üresedés. Mi viszont már el szerettünk volna költözni, azért mégsem ildomos egy hetet ingyen élősködni valakinél, fogyasztani a vizét stb. Bár ők felajánlották, hogy maradhatunk, ameddig nem találunk valamit, sőt a cuccaink szállításával is segítenek. Szóval éjjel-nappal böngésztük a craigslistet, megnéztünk mindenféle szobákat, lakásokat, de végül megint a couchsurfing mentett meg. Végső elkeseredésünkben írtunk ismét néhány denveri embernek a couchsurfingen, hogy az elkövetkezendő 3 hétben még ellaknánk valakiknél, vagy motelbe költözünk. De végül visszaírt egy nő, aki mondta, hogy nem tud minket elszállásolni, volna viszont egy kiadó háza. Meg is néztük ezt a házikót, ami nagyjából ilyen vendégháznak felel meg, mert az udvarban van még egy elülső ház is, ahol a nő fia lakik néha, és a hátulsóban meg mostmár mi :) Eddig 1 hónapot fizettünk ki és így lesz időnk még több lakást csekkolni ez idő alatt, és megegyeztünk, hogy maradhatunk decemberre is, ha nem sikerülne addig a megfelelő lakást meglelni. Ők aztán ezt az egész telket a földdel akarják egyenlővé tenni és új házat építeni ide. Itt most jól elvagyunk, van itt konyha, felújított fürdőszoba, mosógép, szárítógép. Bútor az nem nagyon van, vettünk ideiglenesen egy felfújhatós matracot. Fontos volt az is, hogy tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen legyen, amíg nincs autónk, és ez is teljesült. Közben megismerkedtünk az első házban lakó fiúval, aki szintén nagyon jófej, át is akarja hozni nekünk ide a kanapéját, mert ő nincs gyakran otthon, így nincs rá szüksége. Elhívott pizzára is minket és mindent ő fizetett. Így megbeszéltük, hogy mi majd csinálunk rakott krumplit és áthívjuk :D Ma is megnéztünk egy lakóparkot, ami tök jó lenne, de ez már nagyon megterhelné a büdzsénket. Szóval mostmár ráállunk a munkakeresésre is. Munka az még nincs, de még csak második hete vagyunk itt, szóval még annyira nem is volt időnk keresni. Sok helyen látni amúgy a Now Hiring feliratot pl. a Walmartban is, meg a Kmartban is láttam. Már begyűjtöttem a Jobs nevű újságot is, úgyhogy hétvégére munkakeresés van betervezve.

aranyos csontváz

Denverben még állnak a World Trade Center ikertornyai







Bölénykék




Mókussimogatás

No comments:

Post a Comment